top of page

Editie 2024
​

De editie van Sentomus in 2024 was een groot succes, met meer dan 45,000 respondenten die hun mening gaven over de diensten en impact van musea. Meer dan 200 musea in Europa namen deel aan dit grootschalige onderzoek. De resultaten bieden waardevolle inzichten voor musea om hun werking te optimaliseren en (nog) beter in te spelen op de behoeften van hun bezoekers en diverse doelgroepen. Bekijk via deze link het afsluitende webinar van Sentomus editie 2024. Hier kan u een korte presentatie downloaden met enkele interessante bevindingen uit Sentomus '24. 

 â€‹

Wegens het grote succes en op vraag van vele musea, is besloten om Sentomus om te vormen tot een permanente tool die jaarlijks herhaald wordt. Dit biedt deelnemende musea de mogelijkheid om niet alleen actuele inzichten te verkrijgen, maar ook om de evolutie van hun resultaten en inspanningen te volgen over de tijd. Musea die voor het eerst deelnemen, kunnen hun deelname gebruiken als nulmeting en hun resultaten meteen (anoniem) benchmarken met die van vergelijkbare musea, zowel nationaal als Europees. Sentomus kan nu ingezet worden als "ad hoc" tool, om af en toe een meting te houden, of als doorlopende permanente tool.
 

 

Met de onderzoeksresultaten kunnen musea hun positie versterken op lokaal, nationaal en Europees niveau. De verzamelde data bieden niet alleen waardevolle inzichten in de behoeften en tevredenheid van bezoekers en diverse doelgroepen, maar stelt musea ook in staat hun maatschappelijke impact onderbouwd aan te tonen. Dit helpt hen om hun rol en bijdrage op het gebied van educatie, inclusie en cultuur duidelijk te maken.

 

​

Bovendien biedt de jaarlijkse herhaling van Sentomus musea de mogelijkheid om trends te volgen en eigen resultaten te vergelijken, zowel binnen hun eigen instelling als met andere gelijkaardige musea in Europa. Dit maakt Sentomus een krachtig instrument voor musea om hun relevantie te onderbouwen in beleidsdiscussies en belangenbehartiging, zowel op lokaal als Europees niveau, en om zich sterker te positioneren binnen de culturele en publieke sector.   

  • Sentomus audience research
  • Facebook
  • X

Pilootstudie
​

Voorafgaand aan Editie 2024 van dit Europees onderzoek werd eerst een succesvolle "pilootstudie" uitgevoerd in samenwerking met ICOM Belgium Flanders en Universiteit Antwerpen.  

​

Deze pilootstudie werd succesvol uitgevoerd bij 50 musea. De deelnemende musea waren een afspiegeling van het museumlandschap: zowel kleine als grote musea net als diverse types van musea namen deelUit de resultaten van deze pilootstudie bleek dat de museumbezoeker erg tevreden is over de musea en het museumbezoek. Er werd aangetoond dat het lokale museum een sterke maatschappelijke functie en een positieve impact heeft op de ontwikkeling en het welbevinden van de bezoeker. De studie werd afgesloten met een studiedag voor alle deelnemende musea.

 
 
  • Sentomus audience research
  • Sentomus audience research
  • Facebook
IMG_3753.JPG
“Dit onderzoek is een geweldige kans voor musea om via een laagdrempelige methodiek hun publiek te leren kennen, en erbij te betrekken. Sentomus gaf ons gedetailleerde feedback over het museum en komt goed van pas in onze dagelijkse werking. Benchmarking met andere musea was erg interessant.

De studie toonde ook het belang en de zeer positieve impact van het museum op het welzijn van onze bezoekers aan, en is een geweldig hulpmiddel voor ons om de gesprekken met onze stakeholders te onderbouwen."
Sergio Servellón, President ICOM Belgium Flanders, Member of the Board of NEMO, Director FeliXart Museum
ICOM_NC_Belgium_Flanders_edited.png
IMG_3747.JPG

Na afloop van deze succesvolle pilootstudie werd een studiedag georganiseerd voor de deelnemende musea.

 

De studiedag omvatte een uiteenzetting van de resultaten en praktische tips om aan de slag te gaan met het eigen onderzoeksrapport. Een boeiend panelgesprek sloot de studiedag af.

​

 

IMG_3810.JPG

Uit de enthousiaste reacties tijdens de studiedag bleek dat de studie een absolute meerwaarde was voor de individuele musea die deelnamen.

 

Het bleek voor hen erg belangrijk om op een gestructureerde en onderbouwde manier cijfers over het eigen museum en bezoekers beschikbaar te hebben, en anoniem te kunnen benchmarken met gelijkaardige musea.

Anchor 1
IMG_3778.JPG
Prof. dr Annick Schramme - Universiteit Antwerpen
Flag_of_Italy.svg.png
bottom of page